Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
Do tej pory wiedzieliśmy, iż wrażliwość insulinową może poprawić podawanie kwasów tłuszczowych Omega-3, co tłumi reakcję zapalną i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Na insulinę uwrażliwia odpowiednio intensywny i długi trening aerobowy, interwałowy czy siłowy, także suplementacja witaminą D. W Polsce jest niesłychanie ważna jesienią, zimą i [...]
Nasz mózg i ciało są zaprojektowane tak, aby czuć potrzebę spożywania soli i cieszyć się słonym smakiem, ponieważ zawiera ona niezbędny do przeżycia sód. W historii ludzkości znalezienie soli było trudne, więc jej pragnienie było mechanizmem przetrwania. Jednak w dzisiejszych czasach jest łatwo dostępna i często nadmiernie używana do [...]
Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]
Na widok tytułu tego artykułu wielu Czytelników mogło się poczuć zażenowanych. Czy autor tego tekstu ma równo pod sufitem?! Jakie wartości zdrowotne może mieć sztuczny miód…? Doleję oliwy do ognia… autor ma na myśli prawdziwy sztuczny miód. Czy mogą być jakieś różne sztuczne miody? Sztuczny to sztuczny, a prawdziwy to prawdziwy! Czy w ogóle ktoś [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
Składniki: 125 g mozzarelli garść rukoli pomidorki koktajlowe świeża bazylia łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku ocet balsamiczny Sposób przygotowania: Pomidory, rukolę i liście bazylii umyć i osuszyć. Liście rukoli ułożyć na talerzyku. Ser mozzarella i pomidorki pokroić i ułożyć na rukoli. Czosnek i liście świeżej bazylii zmiksować na gładko z [...]
[...] do kanapek), roszponka, rukola, mieszanki sałat, chrzan, ćwikła, szczypior, sałata do kanapki/sałatek, suszone pomidory (odsączone z tłuszczu), czosnek/cebula marynowana/ocet balsamiczny/jabłkowy można stosować do potraw/sałatek do smaku (tzn w ograniczonych ilościach-nie cały słoik ). Potrawy może Pan przyprawiać jak dotychczas. [...]
[...] 6 g) Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Buraki obierz i ugotuj, następnie pokrój w półplasterki, wrzuć na patelnię. Przygotuj sos: do miseczki wlej miód, ocet balsamiczny i oliwę, całość wymieszaj. Sos dodaj na patelnię, i całość ponownie wymieszaj. Poczekaj minutę i dorzuć porwany na drobno szpinak, a po kolejnej minucie [...]
[...] sałatą Składniki chuda wołowina 150g Sałata: sałata zielona, pomidor, rzodkiewka, kiełki lucerny lub rzeżuchy Sos do sałaty: olej lniany 25 ml sok z cytryny lub ocet balsamiczny (1 łyżeczka), czosnek granulowany lub posiekany świeży, sól III Sałatka z tuńczyka Składniki tuńczyk z puszki w wodzie/sosie własnym 140g kasza gryczana [...]
KONIECZNIE WYELIMINOWAĆ: Tluszcze nasycone: maslo, tluste czerwone mięso, pelnotluste produkty mleczne oraz trans-tluszcze (tluszcze produkowane przez czlowieka, potrafią calkowicie rozregulować przemianę materii). Lista produktów zawierających tluszcze typu trans: - fast food, chińszczyzna (nawet ryba i kurczak - tam wszystko smaży się na gorącym [...]
[...] Placebo czy coś nie tak? 12. Czy jeśli do obiadu zrobię sobie surówkę i poleję ją sobie tak po prostu, wedle uznania octem balsamicznym to może zaszkodzić mojej diecie? Czy ocet też wliczać do BWT/BTW? 13. Jak już to bardziej unikać węgli czy tłuszczy (chodzi mi o oliwę z oliwek)? 14. Czy jeśli robię sobie omleta na oliwie, kurę smażę na oliwie, [...]
Ostatnio spróbowałem u kolegi takiego cuda i bardzo mi posmakowało, teraz postanowiłem zrobić i jedna rzecz wzbudziła moje wątpliwości, a mianowicie ocet. 3 łyżki ocet balsamiczny 3 łyżki sos sojowy 2 łyzki oleju przyprawy, płynny miód (śladowe ilości) w/w są to składniki do zalewy, w której pokrojony kurczak stoi kilka godzin przed usmażeniem. [...]